vineri, 7 octombrie 2011

She needs help


Birdy - Shelter (asa, ca pentru efect)

  Asculta mai multe audio pop
EA este o femeie obisnuita, ca noi toate. O vezi trecand pe strada aproape in fiecare zi. Este casatorita, poate are un copil, sau doi. Are o viata obisnuita, are grija de familie si merge in fiecare zi la locul de munca. Se intelege bine cu toti colegii, ii ajuta mereu cu ce poate, si nu asteapta ceva in schimb. Este o persoana calma, iubitoare, credincioasa, iar tot ce isi doreste este o viata linistita, fara stres. Casa ii este curata intotdeauna, iar mancarea gatita nu lipseste de pe masa vreodata. Ea ar face totul pentru sot si mai ales pentru copii. Este o femeie obisnuita...si minunata.

Acum plange...nu vrea sa planga, vrea sa scape, vrea sa fuga, dar nu poate, picioarele au lasat-o, corpul nu o mai ajuta. Simte ca ii explodeaza capul. Nu-si poate auzi gandurile, si tot ce vrea este sa se opreasca si sa se termine odata!! ...el tipa...urla ca un animal, vorbeste ca un nesimtit si ii arunca niste vorbe urate, atat de urate. Si nu intelege de ce...pentru ce? ea chiar a facut totul pentru a-i fi bine lui, pentru a-i fi mai usor ei, pentru a trai in liniste si pentru a nu se repeta cearta de seara trecuta.

Si doare, doare atat de tare. Dor cuvintele...o doare sufletul mai tare decat o dor coastele. O strange atat de puternic de mana, si o smuceste mai ceva decat o face cu un animal. Cateodata mai da si ea, trebuie sa se apere. Dar daca indrazneste sa arunce cu ceva in el, mai rau face, mai rau il provoaca. Si atunci sta...ii suporta urletele, cuvintele josnice, greutatea palmelor si a pumnilor, si se roaga sa se termine mai repede.



Cateodata are impresia ca pana si Dumnezeu a lasat-o singura. Nu are prieteni sau prietene. Nu a avut voie sa iasa din casa, sau sa vorbeasca la telefon. Oricum e mai bine asa, nu ar fi suportat ca la una dintre intalnirile cu prietenele sale sa apara vanata. Are familia alaturi de ea, dar se ascunde. Nu ar vrea ca mama ei sa-i mai spuna inca o data "vino la mine, lasa-l".






Ar face-o...dar nu ar suporta rusinea fata de cei din jur, nu ar vrea ca rudele sa o arate cu degetul si sa-i spuna ca nu a fost in stare sa tina o familie unita.

Ar face-o, l-ar lasa...dar nu poate sa le faca asta copiilor ei. Chiar daca acestia au rugat-o de multe ori sa plece si sa-l lase, pentru ca ei nu mai suporta acel monstru.

Ar face-o, l-ar lasa...dar...s-a obisnuit.

..........


Pana la urma asta spun si specialistii, violenta domestica este cea mai obisnuita infractiune. Da, este ceva obisnuit ca o femeie sa fie batuta ca un animal fara stapan de catre persoana care i-a jurat iubire si credinta.

La primul seminar de marketing social-politic, profesoara ne-a dat mai multe exemple de campanii sociale si ne-a pus sa votam pentru un subiect de campanie despre care credem noi ca ar putea avea cel mai puternic efect. Daca imi amintesc bine, cele mai multe voturi au fost acordate subiectului "Violenta impotriva femeilor". Cand profesoara m-a intrebat de ce nu sunt de acord cu aceasta campanie i-am spus clar: "pentru ca nu merita!" ele nu-si dau seama de gravitatea situatiei si nu sunt capabile de a lua o decizie pentru viata lor. Le inteleg...dupa atatia pumni, urlete si atata stres cine mai poate gandi limpede?

Nu este normal ca o femeie sa fie batuta de sotul ei! Si mai anormal este ca femeia sa stea langa un asemenea monstru. Nu ai unde sa te duci? Iti este prea greu sa o iei de la capat? Iti este mai bine asa decat singura? Asta crezi tu! Al naibii, bine ca iti este tare usor sa fii batjocorita in fiecare zi, si tratata ca un gunoi. Da, sunt un copil amarat, care nu a trecut prin viata, nu am cunoscut greutatile care te-au impovarat pe tine, dar tin aproape de mine doar oamenii care ma respecta. Asa mica si proasta cum sunt, nu voi permite nimanui sa dea in mine.


Am auzit de atatea cazuri, varste diferite, femei de 40 de ani, sau fete tinere, carora li se pare normal sa fie "pline de sange pe fata". Culmea este ca majoritatea cazurilor peste care am dat de-a lungul timpului, erau cazuri fericite. Pentru ca aveau unde sa plece, aveau o familie, prieteni care sa le ajute. Ele pur si simplu au refuzat. O singura prietena a luat decizia buna. Restul...mai asteptam.



Femeile acestea nu vor pleca niciodata pentru ca sunt dependente de viata lor de rahat, violenta psihica si bataia fizica sunt ca un drog pentru ele. Cei din jurul lor, martorii ar putea schimba ceva. Atunci cand auzim cum vecinu isi bate sotia, ar trebui sa fim capabili sa facem ceva, sa luam atitudine. La ora actuala, putem suna la politie...si cam atat. Politia nu poate interveni in "mediul lor privat", iar victima oricum nu va spune nimic.




Violenta in familie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Din pacate, legile din Romania sunt gandite total prost, iar un proces necesita prea mult timp si prea multe resurse, pentru a se rezolva ceva, insa pentru asta lupta acum cei din mass-media.




Pana si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati - ANES a fost desfiintata, singura institutie publica din tara care se ocupa de promovarea drepturilor femeilor. De ce? Nu s-au dat prea multe explicatii, dar cica ar fi mancat prea multi bani din "aparatul bugetar".

"Durerea nu este iubire" este o campanie al carui scop este adoptarea unei legi speciale care sa-i pedepseasca pe agresori. Prin acest demers se doreste ca noua lege sa permita politiei sa poata interveni in acel mediu privat, si sa poata reactiona si fara plangere din partea victimei. Pentru a ajuta ca aceasta lege sa ia fiinta, trebuie sa semnam o petitie online.

Click aici pentru a semna petitia => Durerea nu este iubire


Fa-o pentru acea prietena care ti-e atat de draga. Ori pentru mama, matusa, sora, vecina, femeia vanata de la metrou. Sau fa-o pentru TINE!


Semneaza si tu!
Iulia F.

P.S.: Thank you for the song.


Un comentariu: