miercuri, 3 august 2011

Sugar Free

Substanța aceasta pe care românii o consumă în neștiință de cauză, a fost inițial sintetizată pe post de agent chimic cu aplicații militare. Fostul secretar al “apărării” americane Donald Rumsfeld, este personal responsabil pentru faptul că substanța a primit aprobarea autorităților de specialitate pentru a fi folosită ca aditiv alimentar. El ocupa pe-atunci poziția de CEO al GD Searle, compania producătoare a otrăvii numite aspartam. Să aflăm ce le facem copiilor cu mâna noastră, atunci când le dăm 5 lei să-și ia ceva de la chioșc… Ei ce să-i faci dacă la miere nu ne-a dus capul!

Numele meu este Aspartam şi sunt dulce, dulce, dulce.
Cine sunt eu de fapt? Am o poveste frumoasă, romantică, dar şi plină de suspans şi de succes. Sunt produsul ştiinţei. Dacă nu era ea, eu nu mă năşteam… Ce minunat!
Totul a început de la o bacterie periculoasă pentru oameni. Această bacterie frumoasă a fost după aceea modificată genetic.
Bacteria, care este mama mea, a fost hrănită apoi cu deşeuri toxice foarte gustoase.


De fapt, să vă spun sincer, bacteria nu este chiar mama mea, pentru că eu, ASPARTAM, nu sunt chiar copilul ei, ci… de fapt… (vai, mă ruşinez), de fapt sunt caca acestei bacterii periculoase modificate genetic, ce se hrăneşte cu deşeuri toxice. Aşa că aş putea spune cu mândrie că tatăl meu este deşeul toxic, iar eu mă nasc în pântecuţul călduţ al mămicii mele, bacteria modificată genetic. Când m-am născut, ursitoarele mi-au menit să devin o armă biologică împotriva populaţiei, dar apoi am fost folosit în tot felul de alimente gustoase-gustoase. Îmi plac poveştile cu happy end.

Vă miraţi că sunt spurcat? Ziceţi că sunt otravă? Doar sunt dulce, dulce, dulce. Sunt folosit în toate gumele de mestecat, bomboanele pentru respiraţie şi în multe dulciuri şi băuturi carbogazoase. Mai am şi alte nume: NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, Canderel, Benevia, Neotame… Sunt bun mai ales pentru copii şi în curele de slăbire, pentru că acolo unde sunt eu, nesimţitul de zahăr este eliminat! Deviza mea: Sugar free!

Sunt extrem de mândru de mine însumi şi vă iubesc mai ales când mestecaţi gumă şi beţi sucuri dietetice. În Statele Unite sunt foarte popular. Aproape că nu există dulciuri care să nu beneficieze de dulceaţa mea.

Din păcate, în prezent, nu doar produsele cu calorii reduse (produsele light) conţin această substanţă. Fiind mai ieftin decât zahărul, este utilizat şi la produse care în mod normal nu ar trebui să conţină Aspartam.

Câteva produse tipice, care sunt îndulcite cu Aspartam : băuturi răcoritoare carbogazoase şi sucuri de fructe cu pulpă, iaurturi, îngheţata, preparatele de mic dejun, tabletele efervescente, băuturile energizante pentru sportivi, gemurile, aproape toate felurile de gume de mestecat, produsele diabetice, şi chiar şi îndulcitorii înşişi (cu excepţia câtorva).

Iată şi câteva dintre efectele secundare certificate ale Aspartamului: tulburări ale văzului, dureri de ochi, ţiuitul urechilor, slăbirea auzului, convulsii epileptice, dureri de cap tip migrenă, tulburări de echilibru, pierderea memoriei, somnolenţă permanentă, amorţeala picioarelor.

Trebuie avut grijă în special în cazul copiilor, deoarece ei primesc această substanţă de valoare dubioasă tocmai de la părinţi, sub forma dulciurilor, a gumelor de mestecat, şi a băuturilor răcoritoare, şi este aproape ca sigur că nu vor da atenţie acestui cod aparent nepericulos E951, chiar dacă – şi dacă - vor citi etichetele produselor

Enjoy!

Iulia F.

4 comentarii:

  1. Pana la urma "ce iei pe mere dai pe pere". "Spune nu aspartamului dar bine te-am gasit acesulfam-K." E bine sa fim prezenti in lumea in care traim, s-o cunoastem si s-o intelegem cat mai bine. E important sa abordam orice situatie cu calm si intelepciune. Pana la urma, stresul de a evita aspartamul si alte chimicale iti poate face chiar mai rau decat o sticla de suc ieftin de portocale cu 3% suc de portocale. Chimicalele...sunt doar "bubitele" unui "pojar". Boala in sine e modul de viata.

    Multa bucurie! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu incerc sa le elimin. Desigur ca nu am cum sa elimin toate chimicalele, dar de ce sa beau suc cand pot sa beau apa? sau suc natural din fructe. De ce sa mananc chips-uri, snacks-uri? cand pot sa-mi fac singurica felii de cartof copt la cuptor sau niste biscuiti simpli. Vrei sa te uiti la un film si nu ai ce rontai? Dureaza mai mult sa mergi pana la magazinul de la colt decat sa-ti faci ceva singur, in casa, si mai dai si bani grei. Degeaba cauti inlocuitori, nu asta e solutia. Acum painea este facuta din prafuri, nu din faina normala asa cum o facea bunica. Elimin-o din alimentatie sau prepara-ti singur. Nu este atat de usor, dar chiar bagam toate prostiile in noi? Mai bine hai sa bem petrol ca tot aia e.

    O zi draguta!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Ai uitat totusi sa mentionezi efortul fizic regulat: 2 km/zi mers pe jos, 4 sedinte de fitness/aerobic pe saptamana si putin tenis, basket, volley, sau poate chiar ciclism, in weekend.

    RăspundețiȘtergere
  4. o ora de efort fizic, de 3 ori pe saptamana, ar fi de ajuns :D

    RăspundețiȘtergere