duminică, 8 mai 2011

Sputnik

În urma unei cercetări online pentru ceea ce în final se va numi lucrare de licență, am dat peste o informație care s-ar putea să fie cât de cât interesantă.

Presupun că ai auzit de Sputnik...Și dacă nu știi mare lucru despre această denumire, te voi ajuta să aprinzi un beculeț. Este vorba despre Programul Sputnik, o serie de misiuni spațiale, însă voi rezuma câteva chestiuni despre Sputnik 1. Acesta a fost primul satelit artificial din lume și a fost lansat de către Uniunea Sovietică la sfârșitul deceniului al șaselea al secolului trecut, mai exact pe 4 octombrie 1957.

Poate te întrebi de ce pomenesc de un asemenea moment plictisitor..eh, acest Sputnik este ”vinovat” de apariția Internetului, și datorită lui îmi poți citi acum articolul.

Știm cu toții despre ”râca” dintre S.U.A. și Rusia, și era inevitabil ca cea dintâi să nu riposteze la succesul celei din urmă. Așa că ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului a pus în funcțiune proiectul ARPAnet ca reacție a lansării satelitului Sputnik.

Unul din obiectivele ARPAnet era crearea unei reţele între mai multe calculatoare, care să nu fie distrusă datorită atacurilor asupra sistemului. Încet, încet s-a dezvoltat în așa măsură încât de la o rețea de 4 PC-uri ce lega 4 mari universități americane între ele, s-a ajuns la peste 1 730 000 000 de utilizatori ai Internetului în toată lumea (prea multe zerouri? în traducere: 1,73 miliarde) și a devenit indispensabil pentru foarte mulți dintre noi.

Câteva statistici din anul 2009.

Email

- 90 trilioane - numărul de emailuri trimise în 2009
- 247 miliarde - numărul mediu de emailuri trimise într-p zi
- 1,4 miliarde - numărul de posesori de email din lume
- 100 milioane - noi utilizatori de email față de anul anterior
- 81% - numărul de emailuri care au fost spam
- 24% - creșterea spamului față de anul trecut
- 200 miliarde - numărul de spamuri pe zi

Website-uri

- 234 milioane - numărul de site-uri în decembrie 2009
- 47 milioane - numărul de site-uri noi în 2009



Enjoy!
Iulia F.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu