marți, 12 aprilie 2011

Oua chinezesti. Oua false. Oua contrafacute.

,Astăzi am dat peste un articol al cărui titlu părea interesant...şi puţin...ciudat :D...l-am citit şi nu reuşesc încă să-mi dau seama dacă am fost păcălită sau nu, aşa că am decis să îl împărtăşesc şi cu alte persoane.Titlul spune aşa: "Ouăle chinezeşti făcute de mâna omului au ajuns şi în România."

Mai jos urmează: "Cel puţin pe calea web-ului. Un email cu aer de hoax, viralizat rapid pe netul autohton, spune că pentru nişte ouă false, făcute cap coadă în China, e nevoie doar de carbonat de calciu, amidon, răşină, gelatină şi alumină." N.B.: Autorul spune că este vorba de un email cu aer de hoax, şi nu un hoax get-beget.

Să mergem mai departe cu prezentarea teoriei din respectivul email.

În China există şcoli false şi chiar clase care predau o varietate de tehnologii de fraudă flagrantă; chiar şi ouăle pot fi fabricate din materiale chimice, care se pot chiar prăji. Acesta este în prezent cel mai popular curs de falsificare.Pasul 1: Procurarea de materii prime

Folosind 7 tipuri de materiale chimice, cele din poza de mai jos.

Ouăle false se fac din carbonat de calciu, amidon, răşină, gelatină, alumină şi alte produse chimice.

Pasul 2: Producerea de ouă

Oul crud se formează în forma plină cam 2/3, se pun clorură de calciu, coloranţi, oul începe să capete forma cunoscută.

“Gălbenuşul de ou” se formează în matriţa rotundă. Se foloseşte “apa magică”, adică clorură de calciu.

Prin adăugarea unui pigment galben culoarea devine cea de gălbenuş de ou crud …

Pasul 3: Forma de ou

În matriţă se pune alb brut de ou la nivel de 1/3, la fel ca prima turnare, gălbenuşul de ou se introduce la fel ca găluştele în supă, totul se spală în apa magică, iar jumătatea de ou începe încet să se formeze. Forma de ou se lasă să se usuce 1 oră, iar după spălarea cu apă este gata.

Pasul 4

Liniile de cuplare a jumătăţilor de ouă se estompează prin cufundare în parafină şi carbonat de calciu, pentru formarea cojii în această soluţie, care se repetă de mai multe ori, până când coaja se întăreşte puţin. După clătirea în apă rece, linia de cuplare se estompează, iar în acest moment oul a căpătat forma finală.

Coaja tare este formată prin imersarea lor în parafină, apoi se lasă la uscat.

Coaja artificială de ou este foarte fragilă şi se sparge uşor.

În timpul prăjirii se formează multe bule mici, dar mulţi oameni nu remarcă diferenţa. Oul arată exact la fel, are gust mai bun decât cel adevărat, dar astfel creşte statistica persoanelor cu toxiinfecţii alimentare.

De ce se falsifică ouăle?

Din cauza banilor. Costul oului fals e de doar 0.55 Yuan/kg, în timp ce ouăle adevărate costă 5.6 Yuan/kg.

La sfârşit, autorul spune că s-a convins despre "autenticitatea" respectivului articol gugălind şi cerând sfaturile unui doctor nutriţionist şi al unui reprezentant al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Din declaraţiile repectivilor am găsit doar nişte "poate, nu cred, nu pare, nu mă pricep", însă ambii specialişti speră ca în cazul în care ar exista asemenea ouă, să nu apară şi pe piaţa românească.

Eu am gugălit vreo 2 secunde şi am dat peste nişte filmuleţe foarte interesante care îmi demonstrează existenţa ouălor false. Am reuşit să downloadez doar unul dintre filmuleţe, celălalt este aici. Accesaţi-l pentru că este şi mai interesant.
Toate ca toate, dar... pe bune??!?!?! OUĂ FALSE??! Vom ajunge să bem petrol în loc de sucul de fructe de dimineaţă. Groaznic!


Eat healthy!

Iulia F.


5 comentarii:

 1. Nu te mira, mai nou din porumb se face biodiesel si din petrol se fac alimente .. se schimba lumea complet .. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. @Anonim1: nebuni întradevăr. Îi admir pentru inovaţiile cu care ne uimesc în fiecare zi, dar au început să exagereze.
  @Anonim2: păi bine, dar...când mă gândesc că aş băga în gură numai plastic şi ceva prafuri chimice, imi vine să vomit...unde mai pui că stomăcelul trebuie să digere aşa ceva :-s

  RăspundețiȘtergere
 3. Anonim2: O sa inventeze ceva sintetic si pentru digestia stomacelului, eventual ceva din cauciuc regenerabil :)
  Referitor la plastic si prafuri, imbogatirea genetica a alimentelor e mult mai veche decat ar credea multa lume, i s-a dat drumul pe piata inca din anii 60. Eu sunt convins ca nici un/o fruct/leguma nu mai are aceiasi compozitie ca acum 100 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Anonim2: Ah, bine, de asta mă conving şi eu de fiecare dată când mănânc un măr cu gust de gândaci de colorado, o roşie fără gust, sau un strugure gigantic cu gust de fum.

  RăspundețiȘtergere