joi, 5 iulie 2012

Despre respectul secolului 21

Fac parte dintr-o familie de religie catolica si am fost invatata sa las totul pentru a merge in fiecare duminica la biserica si  pentru a-mi prezenta omagiile catre Dumnezeu. Dormita, nedormita, cu chef sau fara, bolnava sau sanatoasa, duminica ma imbrac frumos si decent si merg la slujba de duminica, iar fie ca ma crezi sau nu eu chiar ma simt mult mai bine dupa.

Expresia "haine de duminica" a fost inventata datorita mersului la biserica, pentru ca singurele haine bune ale parintilor nostri erau folosite duminica sau la o aniversare in familie.

Cu toate astea, stilul vestimentar al enoriasilor se degradeaza din ce in ce mai mult. Ca in fiecare saptamana, duminica asta am fost la biserica si am ramas uimita de cat de putina importanta dam acestui ritual, si cat de prost ne imbracam la un astfel de eveniment. Domnisoare in maieuri cu sutienul la vedere, adolescente cu tricouri negre imprimate "in sange" cu numele vampirului Edward (v. Twilight), sau baieti si barbati in slapi si bermude cu un aspect mult prea neingrijit. Ok, am inteles, e foarte cald afara si sunt 45 de grade cateodata, dar chiar nu putem suporta o camasa de vara pentru o ora sau doua?

Ce s-a intamplat cu respectul nostru fata de Sfanta Biserica si fata de preotii care isi dedica viata noua?
Ce s-a intamplat cu respectul nostru fata de parinti, fata de fratii nostri si fata de prieteni?
Ce s-a intamplat cu respectul fata de mediul inconjurator si fata de animalele pe care ne place atat de mult sa le chinuim, batem sau vanam?
Ce s-a intamplat cu respectul fata de oamenii din transportul public sau fata de cei care stau la coada in spatele nostru la supermarket?
Ce s-a intamplat cu respectul fata de batranei, de profesori, sau cu respectul fata de ce pe care ii conducem?

Conducatorii tarii si politicienii in general, sunt atat de preocupati de lupta pentru putere si bani, incat nu le mai pasa de motivul de baza pentru care au fost pusi acolo.
In Biserica Ortodoxa se striga atat de tare POST, si oamenilor le pasa atat de mult de sfaturile preotilor incat cad din picioare in Noaptea de Inviere. Iar preotii ce fac? Nu stiu despre toti, dar in Bacau este o mana de preoti care in post se ascund la o pensiune din afara orasului si se ghiftuiesc bine cu miei si porcusori in lapte la protap. Da, in Post!
Oamenii la randul lor, tin toate posturile in ceea ce priveste modul de mancare, dar sunt rai, injura de toti sfintii si participa la o inmormantare doar pentru ca asa trebuie, nu pentru ca vor sa-si ia la revedere de la persoana iubita.

Care e momentul in care am decis ca nu ne mai pasa de nimic si ca nu mai respectam pe nimeni si nimic in lumea asta? Unde ne-au disparut valorile? Ne mai alegem valorile asa cum se facea inainte? Sau mergem in continuare pe interpretarea proasta a expresiei "Carpe Diem" pentru ca "o viata avem"?

Suntem atat de ahtiati dupa bani, putere si faima incat am uitat sa apreciem ceea ce merita cu adevarat apreciat.



Respecta-i pe cei din jurul tau in aceeasi masura in care si tu iti doresti sa fii respectat/a!

O persoana simpla te sfatuieste sa fii mai bun,
Iulia F.

2 comentarii:

  1. asa-i ca-i mai bine la arabi ? numai daca li se pare ca e ceva in neregula ... te 'maseaza' cu pietre :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate e mai bine, dar nu cred in niciun fel de violenta. Cred in puterea omului de a se schimba in bine. E foarte greu sa schimbi omul in bine, dar urasc violenta, iar naivitatea mea ma tine optimista.

    RăspundețiȘtergere