Acum ca a devenit atat de evidenta incat nu mai pot sa ma ascund voi recunoaste ca "sufar" de o afectiune rara care se numeste "optimism cronic" :)).
Cred cu tarie in divinitate si cred ca Dumnezeu poate face orice, poate transforma nisipul in aur si invers (pentru mai multe cerceteaza Biblia :) ). Cred in minuni si cred cu tarie maxima ca daca un om isi doreste foarte mult ceva si lupta pentru lucrul acela si munceste, spera, crede in el si se roaga, e doar o chestiune de timp pana il va avea. Am trait-o pe pielea mea si nu o data. Dumnezeu exista, ne iubeste si chiar face minuni pentru cine crede si-i cere ajutorul.
Ce te-a determinat sa urmezi calea artei?
De fapt, am cam ocolit drumul acesta. Probabil pentru ca simteam ca spre asta ma va purta viata, si bineinteles, datorita mentalitatii “ce-i aia artist, ce meserie e asta?” pe care am auzit-o destul de des. Insa, tocmai despre asta e vorba, a fi artist inseamna urmarea unei chemari si e aproape opusul unei meserii, care de cele mai multe ori presupune respectarea unei conduite monotone de lucru, ingradite si bine stabilite prin reguli, pe cand arta semnifica tocmai reversul. ARTA, in opinia mea, e ca o rabufnire a socialului in imagini, iar pentru asta e nevoie de putina nebunie, de libertate si bineinteles si de o mana priceputa care sa poata exprima o idee in imagini, iar eu am simtit mereu ca pot face asta.
Ce stil consideri ca ti se potriveste cel mai bine?
Nu ma ghidez dupa un stil anume, iar asta nu e pentru ca ma gandesc sa revolutionez arta; de fapt, in materie de stiluri in pictura de tip traditional, in opinia mea, istoria e deja scrisa. Pot, in schimb, sa spun ca imi place sa ma las purtata de trendurile artei contemporane si de noile abordari ale picturii in ulei.
Care sunt artistii tai preferati si lucrarile care te-au inspirat? (click pe poza pentru marire)
G. Tiepolo
Tamara de Lempicka
G. Klimt
F. Boucher
W. Leibl
Can Arno
Roberto Ferri
Belloso Andorna
Care sunt temele preferate?
Imi place sa abordez omul ca tematica principala in lucrarile mele.
De unde te inspiri de obicei pentru lucrarile tale?
Principala sursa de inspiratie pentru ultima mea expozitie au reprezentat-o fotografiile vintage ale anilor ’20 - ’30.
Cum vezi arta zilelor noastre?
Net superioara celei din secolul trecut, dar asta si datorita societatii care evolueaza, ceea ce determina ca artistii sa aiba la indemana mai multe resurse care sa-i ajute in demersul lor artistic si chiar in procesul de creatie.
Cum te simti cand creezi arta?
Deconectata de la viata cotidiana, eliberata.
Ai anumite tabieturi cand lucrezi la un tablou?
Imi place sa-mi incep tablourile in liniste si nu agreez compania in timpul lucrului decat foarte rar. Nu stiu daca asta este neaparat un tabiet, cat mai degraba o nevoie care vine din faptul ca trebuie sa ma pot concentra cat mai bine asupra lucrului pentru a fi multumita de rezultat.
Revii asupra unui tablou de obicei sau e gata din prima?
Rareori revin asupra unei lucrari. Sa faci un tablou dureaza si asa destul de mult, iar treaba cu revenitul imi creeaza sentimentul de stagnare.
Ce tehnici folosesti in tablourile tale?
Pictez fara probleme in mai toate tehnicile, insa prefer tehnica picturii in ulei pentru ca aceasta este cea care imi permite cel mai mult sa ating un standard ridicat in lucrari.
Care este partea cea mai provocatoare in pictura?
Partea in care arta intalneste publicul.
Ce rol joaca pentru tine culoarea in ansamblul compozitional?
Cromatica este cea care iti atrage atentia asupra unui tablou prima oara, insa cel mai important lucru legat de culoare este acela ca alaturi de tematica abordata declanseaza trairea sau starea in subconstientul privitorului.
Cum realizezi o structura de preturi profitabila pentru piesele tale?
In general, pentru comenzi cer mai putin decat pentru un tablou original.
Crezi ca se poate trai din pictura in Romania?
Se poate, insa ca si pictor trebuie sa iti asumi riscul de a nu avea un venit stabil.
Cate expozitii ai avut pana acum? Le pregatesti singura sau esti ajutata? Dureaza mult pregatirile?
La cele de grup am participat prin invitatie insa pe cele personale mi le organizez singura. Durata pregatirilor e determinta de multi factori, incepand de la disponibilitatea partilor implicate si resursele materiale necesare, pana la timpul alocat promovarii.
Ce locuri preferi pentru expozitiile tale?
Nu sunt o mare fana a galeriilor, nu ca mi-ar displacea sa am ocazia sa expun la Guggenheim :P. Insa, in general, prefer locurile circulate, si frecventate de oameni. Ma ghidez dupa principiul „daca nu merge Mohamed la munte, vine muntele la Mohamed”
Ce dicton te caracterizeaza?
Ars longa vita brevis.
Care sunt planurile tale de viitor?
Sa-mi fac arta cunoscuta.
Pentru final prezinta-ne trei dintre lucrarile tale favorite.
Autoportret
Aburi de petale
Boem
Bonus:
Matern
......
O prezenta delicata, fara pretentii de artist, Ioana e un om modest, frumos! Dincolo de delicatete si pretiozitate in miscari, e un adevarat profesionist! Am avut placerea sa lucrez cu ea la organizarea unui vernisaj in foaierul Teatrului Municipal Bacovia, in calitate de Secretar PR al institutiei. Sigur ca Ioana putea alege orice alt spatiu pentru expozitie insa am simtit ca ea rezoneaza cu spatiul teatral pentru ca si ea joaca si se joaca cu emotia pe panza, experimenteaza vadind preferinta pentru realism, anii '30 sau abstract! E meticuloasa, riguroasa si foarte serioasa in chestiunile care tin de organizare si grija pentru public. De altfel, e visatoare si creativitatea ei se reflecta in tot ceea ce face. Pasiunea ei pentru pictura se prelungeste si in activitatea didactica unde dovedeste daruire fata de micii iubitori ai "sevaletului" iar devotamentul in relatiile de prietenie...
Alexandra Irina Laiu
......
Click pentru:
Daca v-au impresionat lucrarile, daca o cunoasteti, sau daca pur si simplu vreti sa promovati un tanar artist ajutati cu un Like si un Share paginii ei de Facebook.
Craciun Fericit!
Iulia F.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu